Effectieve prompt schrijven voor een samenvatting

8 jun, 2024

Doel

Het doel van deze oefening is om je te leren hoe je effectieve prompts kunt schrijven voor het samenvatten van een document. Door deze oefening krijg je inzicht in hoe je duidelijke en gerichte vragen kunt stellen aan een taalmodel, zoals ChatGPT, om de belangrijkste punten van een tekst samen te vatten.

Resultaat

Na het voltooien van deze oefening kun je:

 • Een samenvattende prompt schrijven die een taalmodel helpt de essentie van een document te begrijpen en weer te geven.
 • Begrijpen hoe je specifieke informatie kunt opvragen zonder belangrijke details te missen.
 • Verschillende technieken toepassen om de samenvatting aan te passen aan je specifieke behoeften (zoals lengte en detailniveau).

Benodigdheden

 • Een document dat je wilt samenvatten (bijvoorbeeld een artikel, een onderzoeksrapport, of een handleiding).
 • Toegang tot een taalmodel zoals ChatGPT (gratis versie is voldoende).
 • Pen en papier of een tekstverwerkingsprogramma voor het noteren van je prompts en samenvattingen.

Uitleg van acties en mogelijkheden

 1. Kies een document om samen te vatten: selecteer een document waarvan je een samenvatting wilt maken. Dit kan elk type document zijn dat tekst bevat.
 2. Lees het document door: neem de tijd om het document door te lezen en de belangrijkste punten te identificeren. Noteer eventueel kernpunten en belangrijke secties.
 3. Schrijf je eerste prompt: begin met een eenvoudige prompt om het model te vragen om een samenvatting. Bijvoorbeeld: “Kun je een samenvatting geven van het volgende document?” Voeg de tekst van het document toe na deze prompt.
 4. Specificeer de gewenste lengte: als je een specifieke lengte voor de samenvatting in gedachten hebt, kun je dit toevoegen aan je prompt. Bijvoorbeeld: “Kun je een samenvatting van ongeveer 100 woorden geven van het volgende document?”
 5. Vraag naar specifieke details: soms wil je dat bepaalde details zeker in de samenvatting komen. Voeg dit toe aan je prompt. Bijvoorbeeld: “Kun je een samenvatting geven van het volgende document en daarbij focussen op de belangrijkste conclusies en aanbevelingen?”
 6. Controleer en pas aan: bekijk de gegenereerde samenvatting en beoordeel of deze aan je verwachtingen voldoet. Pas je prompt aan als bepaalde informatie ontbreekt of als de samenvatting te lang/kort is.
 7. Experimenteren met verschillende prompts: probeer verschillende formuleringen en specificaties in je prompts om te zien welke de beste resultaten opleveren. Dit helpt je om te begrijpen hoe je het model het beste kunt aansturen.

Voorbeeld prompt:
“Lees het volgende artikel en geef een samenvatting van de belangrijkste punten in maximaal 150 woorden. Zorg ervoor dat de belangrijkste resultaten en conclusies worden benadrukt.”

Door deze stappen te volgen en te experimenteren met verschillende prompts, leer je hoe je effectief samenvattingen kunt genereren met behulp van een taalmodel. Veel succes!