Je eigen GPT’s maken

30 dec, 2023 | Toepassing in je werk

In de steeds evoluerende wereld van kunstmatige intelligentie (AI) biedt het maken van je eigen GPT (Generative Pre-trained Transformer) ongekende mogelijkheden voor jouw bedrijf. Maar wat houdt dit precies in, en hoe kan het jouw bedrijf ten goede komen?

Wat is een Eigen GPT?

Een GPT is een type AI dat is getraind om tekst te genereren. Door je eigen GPT te maken, kun je een AI-model creëren dat specifiek is afgestemd op de behoeften en taal van jouw bedrijf. Dit betekent dat het kan helpen bij taken zoals klantenservice, contentcreatie, en zelfs data-analyse.

Toepassingen voor jouw bedrijf

  • Klantenservice: Een GPT kan worden ingezet als een slimme chatbot die klantvragen beantwoordt, waardoor je klantenserviceteam wordt ontlast.
  • Contentcreatie: Het kan helpen bij het schrijven van blogposts, sociale media-updates, en marketingmateriaal, allemaal in de tone-of-voice van jouw bedrijf.
  • Data-analyse: Het analyseren van grote hoeveelheden data om inzichten te verkrijgen die jouw bedrijfsstrategie kunnen informeren.

Gebruik van een Eigen GPT

Het opzetten van je eigen GPT vereist een initiële investering in tijd en middelen. Je moet data verzamelen om het model te trainen, wat inhoudt dat je het voedt met relevante tekst zodat het jouw specifieke taalgebruik leert. Na de training kun je het inzetten voor diverse taken.

Voordelen:

  • Gepersonaliseerde Interactie: Jouw GPT spreekt de taal van je bedrijf en je klanten.
  • Efficiëntie: Het kan tijd besparen op routinetaken zoals het beantwoorden van e-mails of het genereren van content.
  • Schaalbaarheid: Het kan gemakkelijk worden opgeschaald om aan de groeiende behoeften van je bedrijf te voldoen.

Nadelen:

  • Kosten: Het vereist een initiële investering in tijd en geld. Omdat deze functionaliteit alleen in de betaalde versie beschikbaar is zijn er ook maandelijkse kosten aan verbonden
  • Onderhoud: Het model moet regelmatig worden bijgewerkt om relevant te blijven.
  • Complexiteit: Het opzetten en beheren van een eigen GPT kan technisch uitdagend zijn.

Concurrenten

Er zijn diverse AI-platformen zoals OpenAI’s ChatGPT, Google’s BARD, en IBM Watson, die soortgelijke diensten aanbieden. Deze kunnen een goed alternatief zijn als het bouwen van een eigen GPT te complex of kostbaar is.

Conclusie

Het maken van je eigen GPT kan een waardevolle investering zijn voor je bedrijf. Het biedt gepersonaliseerde, efficiënte en schaalbare oplossingen voor verschillende bedrijfsbehoeften. Hoewel er uitdagingen zijn, zoals de initiële kosten en technische complexiteit, kan de lange termijn waarde die het biedt, aanzienlijk zijn. Ben jij klaar om de AI-revolutie in jouw bedrijf te omarmen?

Eigen ervaring van Buro-ELSE

Dit blogbericht is gemaakt met onze eerste eigen GPT. Door het opzetten van deze GPT krijgen we vanaf nu een vrij standaard indeling van de blogposts. Dat geeft een overzichtelijk beeld van het bericht. Het opzetten van de eigen GPT is eenvoudig, en biedt ook de mogelijkheid om instructies later aan te scherpen. Leuk en nuttig om in te zetten!