Prompt schrijven voor SEO

8 jun, 2024

Doel

Het doel van deze oefening is om je te leren hoe je effectieve prompts kunt schrijven voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door deze oefening krijg je inzicht in hoe je gerichte vragen kunt stellen aan een taalmodel, zoals ChatGPT, om SEO-vriendelijke content te creëren die de zichtbaarheid van een website in zoekmachines verbetert.

Resultaat

Na het voltooien van deze oefening kun je:

 • SEO-vriendelijke prompts schrijven die het taalmodel helpen om content te genereren die geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
 • Inzicht krijgen in de belangrijkste aspecten van SEO, zoals het gebruik van trefwoorden, meta-descripties, en titel-tags.
 • Verschillende technieken toepassen om content te optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Benodigdheden

 • Basiskennis van SEO-principes (bijvoorbeeld het belang van trefwoorden, meta-tags, en leesbaarheid).
 • Toegang tot een taalmodel zoals ChatGPT (gratis versie is voldoende).
 • Pen en papier of een tekstverwerkingsprogramma voor het noteren van je prompts en gegenereerde content.

 

Uitleg van acties en mogelijkheden

 1. Kies een onderwerp voor je content: selecteer een onderwerp waarover je SEO-vriendelijke content wilt schrijven. Dit kan een blogpost, artikel, productbeschrijving, etc. zijn.
 2. Onderzoek relevante trefwoorden: gebruik een trefwoordenonderzoekstool (zoals Google Keyword Planner) om relevante trefwoorden en zinnen te identificeren die mensen gebruiken om naar je onderwerp te zoeken.
 3. Schrijf je eerste SEO-prompt: begin met een eenvoudige prompt om het model te vragen om content te genereren rond je gekozen onderwerp en trefwoorden. Bijvoorbeeld: “Kun je een blogpost schrijven van ongeveer 500 woorden over [onderwerp] en de volgende trefwoorden gebruiken: [trefwoordenlijst]?”
 4. Specificeer de structuur en elementen: als je een specifieke structuur voor je content in gedachten hebt (zoals koppen, subkoppen, bullet points), voeg dit toe aan je prompt. Bijvoorbeeld: “Schrijf een blogpost van ongeveer 500 woorden over [onderwerp], met een inleiding, drie hoofdparagrafen met subkoppen, en een conclusie. Gebruik de trefwoorden [trefwoordenlijst] in de tekst.”
 5. Vraag naar meta-informatie: voor SEO is het belangrijk om ook meta-informatie te genereren, zoals meta-titels en beschrijvingen. Voeg dit toe aan je prompt. Bijvoorbeeld: “Schrijf een blogpost van ongeveer 500 woorden over [onderwerp] en gebruik de trefwoorden [trefwoordenlijst]. Voeg ook een pakkende titel en een meta-beschrijving van 150-160 tekens toe.”
 6. Controleer en optimaliseer: bekijk de gegenereerde content en beoordeel of deze voldoet aan je SEO-vereisten. Controleer op juiste trefwoorddichtheid, leesbaarheid, en relevantie. Pas je prompt aan als bepaalde elementen ontbreken of verbeterd kunnen worden.
 7. Experimenteren met verschillende prompts: probeer verschillende formuleringen en specificaties in je prompts om te zien welke de beste resultaten opleveren. Dit helpt je om te begrijpen hoe je het model het beste kunt aansturen om SEO-geoptimaliseerde content te genereren.

 

Voorbeeld prompt

“Schrijf een blogpost van ongeveer 800 woorden over ‘De voordelen van plantaardige voeding’. Gebruik de trefwoorden ‘plantaardige voeding’, ‘gezond eten’, en ‘voedingsvoordelen’. Zorg voor een inleiding, drie hoofdparagrafen met subkoppen, en een conclusie. Voeg ook een pakkende titel en een meta-beschrijving van 150-160 tekens toe.”

Door deze stappen te volgen en te experimenteren met verschillende prompts, leer je hoe je effectief SEO-vriendelijke content kunt genereren met behulp van een taalmodel. Veel succes!