Prompts: het formuleren van instructies of vragen aan AI voor het beste resultaat

27 dec, 2023 | Toepassing in je werk

Om het optimale uit AI-tools te halen is het belangrijk om de juiste vragen te stellen, oftewel, de juiste prompts te formuleren. Een prompt is een instructie die aan een AI-systeem wordt gegeven om specifieke taken uit te voeren. Hoe specifieker je een opdracht geeft aan je AI tool hoe beter het resultaat. Een prompt van een half A4tje is daarbij niet vreemd.

 

Waar bestaat een goede prompt uit

We geven hier wat tips voor het formuleren van prompts in ChatGPT (maar dit kun je natuurlijk ook toepassen binnen één van de andere AI-tools)

Of je nu afbeeldingen wilt genereren of teksten of een contentplanning nodig hebt, elke prompt bevat in ieder geval:

 1. Doel: wie of wat wil je bereiken 
 2. Context: wees zo specifiek mogelijk, benoem bijvoorbeeld je niche
 3. Actie: wat wil je dat ChatGPT voor je doet, wat moet de output zijn

Elke contentvorm (tekst, afbeelding, video, etc.) behoeft daarnaast  andere “opdrachten”.

Denk bij afbeeldingen bijvoorbeeld ook aan:

 • refereer gerust aan de stijl waarin je het resultaat verwacht; bijvoorbeeld ‘stijl van van Gogh’
 • het beschrijven van vormen, kleuren, sfeer en textuur voor een beter resultaat
 • waar ligt de focus van het beeld
 • het zo gedetailleerd mogelijk beschrijven van de compositie

Een aantal basisprincipes bij het formuleren van prompts voor teksten:

 • wees beknopt (dus skip ook de “beleefdheden”, het is maar een robot 😉) en gebruik duidelijke taal
 • geef aan hoe je de output wilt ontvangen: in een opsommingslijst, in code, uit hoeveel woorden mag het antwoord bestaan, etc.
 • maak aan Chatgpt duidelijk wie jij zelf verwacht tegenover je te hebben, bijv ‘je bent een expert op het gebied van …….’
 • gebruik natuurlijke taal; praat dus met ChatGPT zoals je met een vriend praat.
 • geef aan je ‘gesprekspartner’ duidelijk aan dat hij vragen mag/moet stellen als hij/zij meer informatie nodig heeft voor een juist antwoord

Wist je trouwens dat je ook negatieve prompts kunt gebruiken? Vertel je AI-tool wat je níet wilt krijgen als output. Dat maakt je resultaat weer beter.

Custom instructions

Vergeet ook niet de custom instructions in te vullen. Dit kan in zowel de gratis versie van ChatGPT als de Premium versie. Je voedt hiermee je ChatGPT met informatie over jezelf. De antwoorden die je dan krijgt worden dan beter op jouw situatie toegepast. En je hoeft je  prompts niet telkens te vullen met repetitieve opdrachten. In ChatGPT3.5 kun je slechts 1 set custom instructions gebruiken voor je chats.

Heb je de Premium versie van ChatGPT dan heb je het voordeel om meerdere eigen GPT’s te gebruiken. Elke GPT heeft een eigen set custom instructions.

De custom instructions vind je aan de linkerkant  bij je account naam. 

Experimenteer en optimaliseer

Test verschillende prompts.Is het resultaat toch niet helemaal naar tevredenheid, pas je prompt dan aan door de vraag nog explicieter te formuleren.Als je prompts niet te algemeen zijn en passen bij de opdracht, krijg je de beste output.

Je kunt ook ChatGPT vragen je te helpen bij het formuleren van de juiste prompts.

Conclusie

AI is een waardevolle tool voor het genereren van boeiende content. Het formuleren van de juiste prompts is echter cruciaal voor het bereiken van gewenste resultaten. Door aandacht te besteden aan het doel, de doelgroep, trefwoorden, context en taal, kun je AI optimaal benutten. Blijf experimenteren en optimaliseren om de beste resultaten te behalen.