Nieuwe functies in chatGPT 4o

14 mei, 2024 | Overige informatie, Toepassing in je werk

Introductie van GPT-4o door OpenAI

OpenAI heeft onlangs hun nieuwste AI-model, GPT-4o, onthuld tijdens de Spring Update. Dit model is volgens OpenAI dubbel zo snel als de vorige versie, GPT-4 Turbo, en is nu beschikbaar voor iedere gebruiker. Bovendien heeft OpenAI de ChatGPT-app gelanceerd voor macOS. Bekijk het introductiefilmpje voor een eerste indruk van de mogelijkheden van GPT-4o.

Kenmerken en Beschikbaarheid

Volgens Openai levert GPT-4o ‘veel snellere’ prestaties en verbeterde functionaliteit voor tekst, beeld en audio. Waar eerdere GPT-4-modellen exclusief waren voor betaalde gebruikers, zal GPT-4o binnenkort gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Betaalde gebruikers genieten echter van vijf keer hogere gebruikslimieten. De ‘o’ in de naam staat voor Omni, wat de veelzijdigheid van het model benadrukt.

Verbeteringen in GPT-4o t.o.v. GPT3.5

De belangrijkste toevoegingen zijn al beschikbaar in GPT-Plus, de betaalde versie. Dus hierbij een korte opsomming de nieuwe functies in GPT-4o:

  • gebruik van “custom GPT’s” voor gerichte vragen aan ‘virtuele specialisten’
  • uploaden en gebruik van afbeeldingen, waarbij je vragen kunt stellen over de afbeelding
  • data-analyse, waarbij je informatie, bijvoorbeeld een spreadsheet, kunt uploaden en hier analytische vragen kunt stellen en mooie grafieken kunt laten maken.

Daarnaast heeft GPT-4o de Voice Mode van ChatGPT verbeterd, waardoor de chatbot nog beter functioneert als slimme assistent. Het model kan nu ‘real time’ reageren op vragen, met een reactiesnelheid van gemiddeld 320 milliseconden, vergelijkbaar met de menselijke reactietijd. Ter vergelijking, bij GPT-4 had ChatGPT nog gemiddeld 2,8 seconden nodig om te reageren. Tijdens een livepresentatie was te zien dat GPT-4o in staat is emoties te detecteren in de stem van de gebruiker en zelf stemmen te genereren in diverse emotionele stijlen. Deze verbeterde stemervaring zal volgende maand beschikbaar zijn voor Plus-gebruikers.

Desktopversie van ChatGPT

Ook introduceert OpenAI een desktopversie van ChatGPT. Deze nieuwe desktopapp biedt een verbeterde gebruikersinterface die navigatie en toegankelijkheid bevordert. De app is toegankelijk voor zowel gratis als betaalde gebruikers, maar momenteel alleen op macOS. Een Windows-versie wordt later dit jaar verwacht. ChatGPT is al langer beschikbaar als app voor iOS en Android.

En wat betekent dit voor Buro-ELSE?

Een groot deel van de ‘nieuwe functionaliteit’ die in GPT-4o zit, was al beschikbaar voor gebruikers met een betaald account. Dus daar zijn we al wel bekend mee. Het betekent wel dat we in onze standaardpresentatie een aantal onderwerpen kunnen verschuiven. De echte vernieuwing voor betalende gebruikers zit hem in de verbeterde en goedkopere verwerking van opdrachten, maar ook in het toevoegen van emotie in de conversatie. Zodra e.e.a. beschikbaar is voor de europese markt zullen we hier een blog over schrijven.