Verbeter AI resultaten op simpele manier

3 apr, 2024 | Toepassing in je werk

Het resultaat van chats met AI-bots (chatGPT) is niet altijd wat je er van verwacht. Maar in veel gevallen is dat resultaat simpel te verbeteren. Daarom hier een korte uitleg over ‘Custom Instructions’, oftewel ‘aangepaste instructies’.

Stel je voor dat je midden in een grote, drukke stad staat en je zoekt naar het beste restaurant in de buurt. Aan de ene kant kun je iemand op straat aanspreken die eruitziet alsof ze de lokale omgeving goed kennen. Deze persoon kan je zeker een antwoord geven, maar dit is gebaseerd op algemene kennis en persoonlijke voorkeur, zonder jouw specifieke smaken te kennen.

Aan de andere kant kun je dezelfde vraag stellen aan een goede vriend die jou en je culinaire voorkeuren goed kent. Deze vriend zal niet alleen suggesties doen gebaseerd op algemene kennis van restaurants, maar zal ook rekening houden met jouw voorkeuren voor bepaalde keukens, je budget, en zelfs de sfeer waar je van houdt.

In deze metafoor is de vreemde vergelijkbaar met het gebruik van ChatGPT zonder custom instructions: je krijgt nuttige informatie, maar het is niet fijn afgestemd op jouw persoonlijke behoeften. De vriend vertegenwoordigt ChatGPT met custom instructions, waarbij de AI is geïnstrueerd om rekening te houden met jouw specifieke wensen en omstandigheden, waardoor de antwoorden veel relevanter en persoonlijker worden.

Hoe stel je de ‘Custom Instructions’ in

Het instellen van je ‘aangepaste instructies’ doe je in je profiel, en vanaf het moment dat je die hebt ingesteld, worden ze gebruikt in alle nieuwe chats bij zowel de gratis als de betaalde versie. En dan nu stap voor stap de werkwijze:

  1. Meld je aan op je chatGPT account
  2. Klik met je muis op je profiel(foto) links onderin
  3. Kies dan voor Customize ChatGPT
  4. Je krijgt een pop-up met 2 invulblokken. Beide invulblokken hebben goede instructies (als je de cursor in een blok plaatst)
  5. Het eerste blok verwacht informatie over jezelf; het tweede blok over jouw verwachtingen ten aanzien van de antwoorden van chatGPT. Hoe beter, specifieker je beide blokken invult, hoe beter je resultaten zullen zijn. En een simpele tip: gewoon in het nederlands als je dat handig vind.
  6. Onderin kun je nog de keuze maken om de ‘aangepaste instructies’ wel/niet te gebruiken voor toekomstige chats. Dat geeft je dus de mogelijkheid om het gebruik van de instructies tijdelijk uit te zetten.
  7. En niet te vergeten, je kunt de ‘aangepaste instructies’ altijd weer aanpassen als je wil.

 

Voor- en nadelen ‘Custom Instructions’

Eigenlijk heeft het gebruik van Custom Instructions alleen maar voordelen….. 

  1. De resultaten van je chats zijn meer toegespitst op jou als persoon, zoals ook in de metafoor aan het begin van dit bericht
  2. Je hoeft niet in elke chat (in de prompt) uit te gaan leggen wie en wat je bent en wat je van het antwoord verwacht.

Eigen ervaring Buro-ELSE met ‘Custom Instructions’

We hebben een aantal proefjes gedaan waarbij we dezelfde vraag/prompt hebben gesteld met 2 verschillende accounts, het ene account met, het andere account zonder ‘Custom Instructions’ en dat leverde echt verschillende resultaten op. Zowel in de gratis versie als in de betaalde versie. Kortom, weinig moeite met goed resultaat.